Jak wybrać baterie gastronomiczne? Sprawdź nasze porady

Skomentuj

Każdy przedsiębiorca, który inwestuje w branże gastronomiczną, powinien wiedzieć, że sercem lokalu jest restauracja, a powodzenie przedsięwzięcia jest w znacznej mierze uzależnione od dobrej organizacji pracy. Na właściwie zaaranżowaną przestrzeń składa się wiele czynników. Niezależnie od wielkości lokalu czy ilości personelu są aspekty uniwersalne, których waga jest kluczowa, a dobór odpowiedniego rozwiązania może mieć znaczny wpływ na poprawę jakości użytkowania, czego dowodem jest chociażby bateria zlewozmywakowa do gastronomii. Jak ją wybrać, na co zwrócić uwagę i czym się kierować? Podpowiadamy w artykule.

Wybieraj tylko baterie gastronomiczne!

Istnieje przekonanie, że rynek umyślnie kategoryzuje przedmioty na specjalistyczne i uniwersalne, by moc podnieść koszty zakupu. Dedykowane rozwiązania zazwyczaj są droższe – to nie ulega wątpliwością, jednakże warto rozważyć, czy cena to tylko i wyłącznie nazwa? Astronomia to wymagająca branża, a bateria zlewozmywakowa to jedna z części, która używana jest niemalże bez przerwy. Nie ma czasu na zachowanie ostrożności podczas obsługi, dlatego konstrukcja musi być wykonana z trwałych i solidnych materiałów. Wybierając zwykłą baterie montowaną w domach, również masz dostęp do wody, ale z pewnością rozwiązanie nie posłuży ci zbyt długo.

Materiał czy cena?

Z pewnością jedno warunkuje drugie, jednakże zdecydowana większość propozycji dedykowanych dla gastronomii będzie wykonana ze wzmocnionych materiałów, które zapewnią satysfakcjonującą eksploatację. Ceny wahają się w zależności od producenta i modelu. Średni przedział kosztów to 500-800 zł.

Czym się kierować podczas wyboru baterii gastronomicznej?

Przede wszystkim zastosowaniem. Jeśli szukasz baterii dla małego zaplecza lub kącika na barze, to nie wybieraj zbyt rozbudowanych konstrukcji, ponieważ z pewnością nie przyda się jej potencjał. W przypadku zastosowania baterii na kuchni wybierz zaawansowany zestaw najlepiej wyposażony w stojak i wąż, co ułatwi codzienne użytkowanie.

Top 5 – najchętniej wybierane baterie gastronomiczne

W kwestii producentów wybór jest uzależniony od indywidualnych preferencji, jednakże na rynku dominuje kilka popularnych modeli baterii gastronomicznych, które są chętnie wykorzystywane przez właścicieli małych i dużych lokali.

  1. Bateria z giętkim kranem – gwarantuje elastyczność, jednakże nie gwarantuje zbyt długiego zasięgu, zatem będzie przydatna w miejscach, w których wykonywane są proste czynności.
  2. Bateria sztorcowa jednootworowa – tutaj również wybór dotyczy miejsc o ograniczonym użytkowaniu, ponieważ jest zasięg, nie jest zbyt obszerny. Na rynku istnieją dwie propozycje z tego modelu – jedna na tradycyjne pokrętła, natomiast druga łokciowa, której obsługa z pewnością będzie szybsza efektywniejsza.
  3. Bateria stojąca kolumnowa – mająca zastosowanie zarówno w zlewie, jak i basenie gastronomicznym. Model bez spryskiwacza przyda się do mycia większych naczyń i termosów gastronomicznych.
  4. Bateria sztorcowa ze spryskiwaczem – to absolutnie wartość dodatnia dla każdej kuchni, ponieważ gwarantuje satysfakcje podczas zmywania naczyń i produktów. Wyposażenie w spryskiwacz i wąż gwarantuje mobilność i elastyczność.
  5. Bateria zlewozmywakowa z prysznicem – dopasowuje się do potrzeb lokalu gastronomicznego. Wykorzystywana zarówno do mycia większych naczyń i pojemników, jak i do codziennego użytkowania. Klienci doceniają mocna konstrukcje, mobilność oraz podział na strefę małych elementów i większych gabarytów.

Artykuł został przygotowany przez firmę horecaparts.pl specjalizującej się w dostarczaniu części zamiennych do gastronomii.

Leave a Reply