Kawa w różnych odsłonach

Skomentuj

Kawa uważana jest za energetyczny napój, który daje zastrzyk energii do działania. Niektórzy nie wyobrażają sobie wręcz rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki gorącej kawy. Oprócz małej czarnej dostępne są jednak inne rodzaje kawy typu americano, latte czy też cappuccino. Chociaż wszystkie te napoje określane są mianem kawy, to jednak różnią się one nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Czym zatem różnią się poszczególne kawy?

Kawa w różnych odsłonach

Najpopularniejszą kawą włoską jest espresso, w przypadku której czas ekstrakcji wynosi poniżej 30 sekund, a do jej przygotowania używa się wody o temperaturze nieprzekraczającej 92 st. C. Espresso pite jest w małych filiżankach gdyż ma maksymalnie 30 ml. Jet ono bazą do cappuccino, do którego dodaje się około 100 ml mleka. Po jego spienieniu, mleko zwiększa objętość do 125 ml. Cappuccino ma zatem 150 ml, na powierzchni którego unosi się kremowa pianka o grubości do nawet dwóch centymetrów. Jeszcze więcej mleka znajduje się w latte – co najmniej 200 ml. Po tego typu kawę sięga się zwykle podczas śniadania. Jest także flat white, czyli napój składający się z podwójnego espresso, które zalewane jest gorącym mlekiem. Ten typ kawy charakteryzuje się płaską, białą powierzchnią. Americano to espresso zalane gorącą wodą. Jeśli chodzi o jego ilość, to może być ona mocno zróżnicowana od 25 ml do nawet 470 ml.

Jeśli pragniemy napić się espresso z niezbyt dużą ilością mleka, to należy sięgnąć po macchiato. Z kolei latte macchiato to espresso, które wlewane jest do uprzednio wzburzonego i gorącego mleka. Na wierzchu zaś znajduje się bita śmietana. Latte macchiato posiada trzy warstwy, na które składają się mleko, mleko zmieszane z espresso oraz mleczna pianka. W związku z tym kawa ta podawana jest w przezroczystych szklankach, aby móc podziwiać uzyskany efekt. Latte macchciato ma co najmniej 200 ml pojemności. Jeśli lubimy z kolei dodatek czekolady w kawie, to można skusić się na mocha. Składa się ona z czekolady na dnie szklanki, espresso, mleka i bitej śmietany na wierzchu. Inną opcją jest mocha breve, gdzie na wierzchu znajduje się podgrzana mieszanka mleka i śmietanki. Ciekawym wariantem jest morochino, do którego dodaje się kakao czy też syrop czekoladowy. Wierzchnią warstwą jest zaś nieduża ilość spienionego mleka.

Unikalne smaki

Niektórzy bardzo lubią kawę po irlandzku, która zawiera espresso, whisky, brązowy cukier i bitą śmietanę. Z kolei kawa po wiedeńsku jest mocnym espresso z bitą śmietaną, w której może znaleźć się roztopiona czekolada. Nutkę cytryny znajdziemy w kawie Romano. Niekiedy dodaje się do espresso nie tylko skórkę cytrynową, ale także sok cytrynowy. Jest także corretto, czyli kawa z domieszką alkoholu w postaci koniaku, whisky czy też brandy. Freddo to espresso na zimno. Na dno kubka wkłada się kostki lodu, a następnie zalewa się je gorącym espresso. Można także dodać do niego nieco alkoholu czy też niewielką ilość spienionego mleka. Ilość i rodzaj dodatków do espresso może być różna, w zależności od wybranego przepisu, których oczywiście nie brakuje.

Portal swiezopalona.pl wsparł nas merytorycznie.

Leave a Reply