Koktajle owocowe na upalne dni

Skomentuj

Wszyscy kochamy piękną, letnią pogodę. Wiele osób męczą jednak nieustanne upały i nie potrafią sobie z nimi poradzić. Często nie chce nam się nawet jeść, kiedy na zewnątrz jest gorąco i pali nas słońce. Wówczas idealnym rozwiązaniem są orzeźwiające koktajle owocowe, które gaszą pragnienie, stanowią posiłek, a jednocześnie dostarczają organizmowi ogromnej ilości witamin i minerałów.

Warto latem spożywać koktajle owocowe jak najczęściej. Trzeba się jednak trzymać przy tym jednej zasady. Przede wszystkim – nie powinny być to koktajle kupowane na mieście. Te zawierają bowiem bardzo często ogromne ilości cukru, który wcale nie jest dla nas dobry i który z pewnością nie ugasi naszego pragnienia. Po słodkim napoju, chce nam się często jeszcze bardziej pić, niż przed jego spożyciem. Najlepiej jest więc koktajle przyrządzać samodzielnie we własnym domu.

Nie potrzeba do tego wcale wymyślnego sprzętu, najczęściej wystarczy blender z kielichem lub zwykły robot kuchenny. Większość takich sprzętów posiada obecnie nawet funkcję kruszenia lodu, z której warto przy tym skorzystać. Z czego można przyrządzać takie koktajle owocowe? Przede wszystkim z bogactw, jakie daje nam natura. Najlepiej jest korzystać z owoców sezonowych, które można kupić bez problemu na każdym bazarku bezpośrednio od rolnika. Jeżeli nie ma takiej możliwości, niech będą to owoce ze sklepu, ale polskie, a nie egzotyczne. Tamte zostawmy na okres zimowy, kiedy u nas nie ma rodzimych owoców.

Doskonale sprawdzają się przede wszystkim owoce miękkie, takie jak maliny, truskawki, jagody, czy porzeczki. Można korzystać również dla urozmaicenia z jabłek, gruszek, agrestu, czy też śliwki. Oczywiście, z takimi owocami można mieszać banany, pomarańcze, czy też ananasy. Trzeba mieć jednak świadomość tego, że często są one konserwowane w drodze do Polski i bardzo dokładnie je myć i płukać. Wiele osób do koktajli owocowych dodaje mleka. Poleca się szczególnie, aby było to mleko roślinne, na przykład kokosowe lub ryżowe. Takie mleko nie zawiera laktozy, która dla wielu osób jest szkodliwa. Jest ono zdrowe i niskokaloryczne. Najlepiej, żeby było to mleko dobrze schłodzone. Można zdecydować się również na zimną wodę mineralną, na przykład gazowaną, która doda do koktajlu nieco bąbelków.

Latem nie warto dodawać do koktajli rozgrzewających przypraw, jak imbir, czy cynamon. Sprawdzą się one idealnie w okresie zimowym. Można za to wcisnąć nieco soku z limonki lub cytryny. Jeżeli koktajl jest za kwaśny, można do niego dodać nieco miodu dobrej jakości lub naturalnego słodzika – ksylitolu. Nie ma sensu jednak przesadzać z takimi słodkimi dodatkami. Inwencja należy tak naprawdę do twórcy. Wiele osób dodaje do koktajli również awokado, które dodaje im ciekawej struktury i smaku. Najlepiej jest wybierać zawsze swoje ulubione owoce i miksować je w dowolny sposób. Przynosi to wiele satysfakcji i zabawy. Takie koktajle są również uwielbiane przez dzieci. Warto pozwolić im na samodzielny wybór składników i zmiksowanie ich. Z pewnością będą one chętniej spożywały taki deser własnej produkcji i pomysłu.

Portal słodki-smak.pl wsparł nas merytorycznie.

Leave a Reply