Kuchnie indukcyjne w gastronomii – dlaczego warto?

Skomentuj

Prowadząc lokal gastronomiczny, musimy inwestować w sprzęt wysokiej jakości. Wiele możliwości oferuje m.in. technologia indukcji – m.in. poprawia wydajność pracy i obniża wydatki na energię. To tylko jej przykładowe atuty, ale jest ich znacznie więcej. Dowiedz się, dlaczego warto inwestować w kuchnie indukcyjne.

Jak powstaje indukcja?

W większości nowoczesnych mieszkań i domów gości kuchnia indukcyjna wytwarzająca energię elektryczną w dnie naczynia – co oznacza, że płyta kuchenna się wtedy nie nagrzewa – umożliwiając tym samym gotowanie i smażenie różnych potraw. Gdy pole zaczyna przenikać przez naczynie, cząsteczki metalu poruszają się, a w efekcie powstaje energia elektryczna, czyli zjawisko indukcji. Warto korzystać z tego nowoczesnego urządzenia, gdyż znacznie ułatwia codzienne gotowanie – zarówno prywatnie, jak i w profesjonalnych kuchniach.

Pod szklaną płytą znajdują się cewki indukcyjne wytwarzające zmienne pole elektromagnetyczne, dzięki czemu w naczyniu postawionym na płycie wytwarzane jest ciepło. Płyta pobiera je od nagrzanego garnka czy patelni, ale jedynie w miejscu bezpośredniego kontaktu – pozostała część powierzchni nie nagrzewa się.

Należy też pamiętać, że kuchnie indukcyjne działają tylko w połączeniu ze specjalnymi naczyniami wyprodukowanymi z materiału ferromagnetycznego, do którego przywiera magnes. Energia elektryczna jest wykorzystywana w 100 procentach, naczynie nagrzewa się niemal od razu, a zatem czas przygotowywania potrawy znacznie się skraca. Szacuje się, że czas gotowania redukuje się aż o około 30%. Ciekawą ofertę takich kuchni można zobaczyć na xxlgastro.pl/pl/urzadzenia-kuchenne/kuchnie-gastronomiczne/kuchnie-nastawne/kuchnie-indukcyjne

Najważniejsze zalety indukcji

Kuchnię indukcyjną cechuje wysoka wydajność, co oznacza przede wszystkim oszczędność pieniędzy i czasu. Przyrządzanie potraw w ten sposób jest też bezpieczniejsze – zdecydowanie rzadziej dochodzi do poparzeń.

Pola grzejne dopasowują się do wielkości naczynia – nagrzewa się jedynie miejsce pod garnkiem czy patelnią. Większość modeli pozwala też połączyć dwa pola w jedno większe, co jest bardzo praktyczne w pracy w restauracji. Z kolei tuż po wyłączeniu kuchni garnki mogą pozostać na płycie, gdyż grzanie zostaje automatycznie zatrzymane. Wynika z tego kolejna zaleta – potrawy się nie przypalają, jeśli nawet wypadną lub wykipią na płytę. Również pielęgnacja kuchni indukcyjnej jest dużo prostsza – na płycie nie ma miejsc i zakamarków trudnych do wyczyszczenia.

Co więcej, powietrze w pomieszczeniu – między innymi w restauracji – również się tak nie nagrzewa, dzięki czemu nie jest w nim przesadnie gorąco. Korzystanie z kuchni indukcyjnej pozwala obniżyć rachunki za prąd, gdyż zużywa się wtedy mniej energii na nagrzanie płyty oraz samo gotowanie.

Do restauracji – chętnie zimą!

Wspólne wyjście z przyjaciółmi do restauracji to jeden z pomysłów na spędzenie jesiennego lub zimowego wieczoru, gdyż wybór atrakcji jest wtedy znacznie ograniczony. Mniej czasu spędzamy na powietrzu, chętnie umawiamy się w knajpkach i barach, aby zjeść lunch lub kolację. Sprawdzamy wtedy kulinarne umiejętności różnych szefów kuchni, którzy przygotowują dania najczęściej na nowoczesnych płytach indukcyjnych. Ten sposób gotowania jest dużo prostszy i szybszy, a co więcej także energooszczędny. Nie bez znaczenia jest też fakt, że wydobywa z potraw głębię smaku.

Nic dziwnego, że w restauracjach płyty indukcyjne zagościły już na dobre – cechuje je prostota w użyciu i niezwykła precyzja. Elementy sterujące najczęściej są umieszczone na płycie, co ułatwia jej obsługę – można szybko włączyć lub wyłączyć urządzenie, obniżyć lub podwyższyć temperaturę itd.

Leave a Reply