Olejek lawendowy

Skomentuj
Spread the love

Olejek lawendowy pozyskuje się w procesie destylacji z kwiatów lawendy.

To jeden z tych najczęściej wykorzystywanych, zarówno w aromaterapii jak i do produkcji perfum, dezodorantów, mydeł czy innych środków kosmetycznych a nawet detergentów, jakie stosowane są do utrzymywania czystości i świeżego powietrza w domowym zaciszu. Wszystko przez zapach lawendy – okazuje się, że to jeden z najbardziej lubianych zapachów. Jest delikatny, z nutką orzeźwiającej słodyczy, ale pozostaje łagodny, idealnie wpisuje się w klimat „romantyczny”.

Olejek lawendowy można wykorzystywać jako samodzielny preparat, ale można go też łączyć z innych olejkach. Świetnie komponuje się z cedrowym, sosnowym, szałwiowym czy geraniowym. Dzięki temu, może być stosowany zarówno w kosmetyce jak i lecznictwie. Wykazuje on szereg dobroczynnych właściwości, z których można korzystać w rozmaity sposób.

Właściwości uspokajające

To właśnie aromaterapia jest w przypadku olejka lawendowego najczęściej stosowaną metodą jego wykorzystywania. Olejek rozluźnia napięcie nerwowe, działa przeciwbólowo (na stany migrenowe), pooprawia samopoczucie, dodaje energii, uspokaja, relaksuje. Okazuje się, że olejek lawendowy jest polecany przez terapeutów, w ramach leczenia nerwic, depresji, stanów lękowych, fobii czy negatywnych stanów emocjonalnych. Co więcej, pobudza on krążenie i wpływa korzystnie na odcinek górnych dróg oddechowych. Dzięki temu może leczyć zaburzenia snu, pobudza aktywność umysłową, ale również niweluje przewlekłe zmęczenie.

Właściwości lecznicze

Olejek lawendowy działa korzystnie na drogi moczowe. Okazuje się, że oczyszcza on drogi moczowe z wszelkich bakterii, które mogą wywoływać nawracające infekcje.

Ale to nie wszystko, masaże z wykorzystaniem olejka lawendowego działają przeciwbólowo. Pozytywne efekty w tym aspekcie zauważono w przypadku bóli mięśniowych, reumatycznych, ale też bóli stawów, pourazowych czy migrenowych.

Lawenda ma korzystne działanie, biorąc pod uwagę choroby układu oddechowego. Olejek pomaga leczyć infekcje gardła, kaszel, astmę, oskrzela i migdałki.

Ciekawostką jest również fakt, że olejek lawendowy wykazuje dobre działanie, patrząc na choroby skórne. Działa antyseptycznie, leczy trądzik i łuszczycę. Ponadto, przyśpiesza gojenie się ran i oparzeń, opóźnia procesy starzenia się skóry.

Jakie jeszcze właściwości posiada olejek lawendowy? Na razie wykazaliśmy jego nieliczną ilość dobroczynnego działania. Oprócz nich, olejek z lawendy wzmacnia odporność organizmu, poprawia krążenie krwi i reguluje ciśnienie, leczy zaparcia, wzdęcia, niweluje nudności i bóle brzucha. Warto również nadmienić, że to właśnie lawenda jest środkiem, który do tej pory najczęściej wykorzystuje się w walce z wszami.

Kto nie powinien stosować olejku lawendowego?

Chociaż jest to produkt w pełni naturalny i niewywołujący najczęściej żadnych powikłań, to nie zaleca się jego stosowania w niektórych przypadkach. Jego stosowanie powinny przerwać na pewno kobiety w ciąży i matki karmiące. Nie jest wskazane, by stosowały go osoby chore na cukrzycę ani pacjenci, którzy cierpią na schorzenia skórne, przez które jest ona wyraźnie podrażniona.

Artykuł powstał przy w oparciu o stronę Optima PLUS

Leave a Reply

*