Rumianek pospolity w kosmetyce i ziołolecznictwie

Skomentuj

Zazwyczaj rośnie w okolicach terenów przyleśnych, na polach oraz w parkach. Niekiedy bywa także uprawiany w celach leczniczych. Poza charakterystycznym wyglądem, ziele to jest łatwe do rozpoznania za sprawą swojego intensywnego zapachu. O jakiej roślinie mowa? Oczywiście o rumianku pospolitym – popularnym składniku wielu kuracji kosmetycznych i leczniczych.

Rumianek trudno pomylić z jakąkolwiek inną rośliną. Ziele to posiada powszechnie znany koszyczek kwiatowy: żółty, wypukły i pusty środek oraz białe, języczkowate na brzegach płatki. Rumianek można dziś spotkać zarówno na terenie Europy, jak i w Azji Mniejszej, Australii oraz Ameryce Północnej. Tak duża popularność tej rośli nie powinna nikogo dziwić. Ziele to wyróżnia się bowiem bogactwem składników aktywnych, które pozwalają na skuteczną walkę z różnymi dolegliwościami.

 

Kilka słów o składzie i porze zbiorów

Rumianek jest zielem jednorocznym. Natomiast z jego świeżych kwiatostanów pozyskuje się cenny olejek eteryczny. Ponadto, w roślinie tej znajdują się inne składniki: sole mineralne, śluzy, kwasy organiczne, flawonoidy, związki kumarynowe oraz cholina. Warto także wspomnieć o tym, jak przebiegają zbiory rumianku pospolitego. Najczęściej dochodzi do nich w słoneczne, suche dni (zazwyczaj w godzinach popołudniowych). Wtedy bowiem ziele zawiera najwięcej substancji aktywnych. Później koszyczki rośliny, uważane powszechnie za najcenniejsze, poddaje się suszeniu, czyli po prostu rozkłada się je cienką warstwą w ciemnym pomieszczeniu.

 

Działanie rumianku pospolitego

Roślinę z rodziny astrowatych stosuje się nie tylko w formie herbatek, ale także olejków, odwarów, płynów do przemywania oraz wyciągów. Innymi słowy, rumianek można dostarczać do organizmu zewnętrznie lub wewnętrznie – w zależności od problemów skórnych bądź innych dolegliwości zdrowotnych. Ziele sprawdza się zwłaszcza w przypadku przypadłości związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Rumianek ma bowiem działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe, dzięki czemu łagodzi bóle oraz rozluźnia mięśnie gładkie. A na tym nie koniec… Roślina posiada również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne i dezodoryzujące. Co więcej, jej stosowanie wpływa korzystnie na gojenie się ran oraz przemianę materii w skórze.

 

Zastosowanie w preparatach leczniczych i kosmetycznych

W dzisiejszych czasach rumianek pospolity można znaleźć w różnego rodzaju preparatach – zarówno leczniczych, jak i kosmetycznych. W szczególności są to kremy, mleczka i toniki, które służą do pielęgnacji skóry wrażliwej. Ponadto, popularne ziele jest znane ze swoich właściwości rozjaśniających. W związku z tym, rumianek zawierają kosmetyki, które pozwalają na dbanie o jasne włosy.

W jakich okolicznościach sięga się jeszcze po roślinę z rodziny astrowatych? Jej stosowanie jest wskazane m.in. przy alergii skórnej, owrzodzeniu, oparzeniu słonecznym, bakteryjnej infekcji jamy ustnej i gardła. Dodatkowo, rumianek okaże się pomocy w przypadku stanów zapalnych skóry, błon śluzowych, dróg oddechowych oraz spojówek. Co za tym idzie, roślinę ta znajduje się w preparatach, które służą do zwalczania wspomnianych dolegliwości. Przy części schorzeń można również korzystać z rumianku w czystej postaci.

 

Rozważne stosowanie rumianku

Przed kompleksowym zastosowaniem rumianku pospolitego zawsze należy sprawdzić, jak organizm na niego zareaguje. W niektórych przypadkach długotrwałe i intensywne kuracje domowe z użyciem tej rośliny mogą doprowadzić nawet do kontaktowego zapalanie skóry. Warto również pamiętać, że rumianek wykazuje niekiedy działanie alergizujące. Nie jest to więc ziele przeznaczone dla każdej osoby.

 

O Autorce:

Klaudia Tobiś – swoją główną pasję, czyli kosmetologię, realizuje poprzez pracę w gabinecie kosmetycznym Qclinique. Wiedzę zdobytą podczas studiów w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie sukcesywnie poszerza, biorąc udział w szkoleniach i kursach. Jest osobą pełną entuzjazmu, z optymistycznym podejściem do życia.

Leave a Reply