Rumianek pospolity w kosmetyce i ziołolecznictwie

Skomentuj

Zazwyczaj rośnie w okolicach terenów przyleśnych, na polach oraz w parkach. Niekiedy bywa także uprawiany w celach leczniczych. Poza charakterystycznym wyglądem, ziele to jest łatwe do rozpoznania za sprawą swojego intensywnego zapachu. O jakiej roślinie mowa? Oczywiście o rumianku pospolitym – popularnym składniku wielu kuracji kosmetycznych i leczniczych. Rumianek trudno pomylić z jakąkolwiek inną rośliną. Ziele to posiada powszechnie znany koszyczek kwiatowy: żółty, wypukły i pusty środek oraz białe, języczkowate … Czytaj dalej