Środki smarne przeznaczone do przemysłu spożywczego muszą spełniać szereg norm. Wszystko po to, by produkowane żywność była zdrowa i bezpieczna dla konsumentów. Dowiedz się, czym powinny charakteryzować się oleje smarowe wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Bezpieczeństwo przy produkcji żywności
Produkcja żywności jest dzisiaj zmechanizowana i skomputeryzowana podobnie jak inne gałęzie przemysłu. Maszyny produkujące żywność, jak każde inne potrzebują odpowiedniego smarowania, które zapobiegają ich mechanicznemu zużyciu. Oleje smarowe w przemyśle spożywczym mogą mieć kontakt z żywnością, dlatego muszą spełniać rygorystyczne wymagania Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Normy uznane na rynku międzynarodowym wyznacza NSF International.
Jakie normy muszą spełniać środki smarne w przemyśle spożywczym?
Zgodnie z międzynarodowymi standardami, które ustalane są przez amerykański instytut FDA (Food and Drug Administration) środki smarne w przemyśle spożywczym muszą charakteryzować się:
- obojętnością smakową i zapachową,
- obojętnością fizjologiczną,
- obojętnością dla żywności,
- odpornością na środki dezynfekcyjne i czyszczące.
Klasyfikacja smarów do przemysłu spożywczego
W zależności od tego, jaki kontakt z żywnością będą mieć smary, klasyfikuje się je w następujący sposób.
- NSF H1 – ta grupa smarów przeznaczona jest do produkcji, podczas której może dochodzić do ich incydentalnego kontaktu z żywnością. Dopuszcza się obecność jednego lub kilku olejów bazowych, zagęszczaczy lub innych dodatków. Przy przypadkowym kontakcie niewielkiej ilości takie smaru, żywność pozostaje bezpieczna do spożycia.
- NSF H2 – czyli standardowe środki smarne. Używa się ich w tych częściach maszyn, w których nie ma żadnego ryzyka kontaktu z żywnością. Tego typu smary nie mają określonej grupy dopuszczalnych składników.
- NSF H3 – to grupa smarów jadalnych oraz rozpuszczalnych. Są przeznaczone do konserwacji lub czyszczenia tych elementów maszyn, które mają bezpośredni kontakt z produktami żywnościowymi.
Środki smarne do spożywki – wybór trudny, ale możliwy
Oleje smarowe do przemysłu spożywczego muszą być bezpieczne dla żywności, jednak nie mogą przez to tracić na swoich właściwości ochronnych. W dalszym ciągu muszą skutecznie chronić elementy maszyn przed zużyciem w wyniku tarcia, wysokimi temperaturami czy korozją. Równie istotna jest ich odporność na działania produktów spożywczych, z którymi będą mieć kontakt podczas produkcji, a także na środki czyszczące i dezynfekujące, do których zalicza się nie tylko różnego rodzaju kwasy, ale również parę o wysokiej temperaturze. Dlatego sięgaj po smary doświadczonych producentów. Znajdziesz je na Ondo.eu.
Weź pod uwagę preferencje konsumentów
Dzisiejszy konsument dokonuje coraz bardziej świadomych wyborów produktów żywnościowych. W związku z tym zwraca uwagę również na proces produkcji. Jeśli żywność ma być przeznaczona na przykład dla wegan, również środki wykorzystywane do ich produkcji, w tym środki smarne do maszyn, nie mogą zawierać składników pochodzenia zwierzęcego.