Kuchnie gazowe gastronomiczne – jak wybrać?

Skomentuj

Wybierając kuchnię gazową gastronomiczną, musisz wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Ważny jest rozmiar lokalu, wytrzymałość i jakość wykonania urządzenia, a także jego funkcjonalność.

Zespół, produkty i sprzęt

Warto mieć świadomość, że oferta kuchenek gastronomicznych jest bardzo szeroka – do wyboru są m.in. kuchnie gazowe gastronomiczne, elektryczne, indukcyjne itd. Zarządzanie lokalem jest bardzo trudne, tym bardziej, że gastronomia to niezwykle konkurencyjna branża.

Należy zadbać, aby zaplecze kuchenne było jak najlepiej wyposażone, gdyż warunkuje pracę restauracji, a także w dużej mierze jej powodzenie. Warto zainwestować m.in. w dobrego kucharza i zespół, wysokiej jakości produkty oraz odpowiedni sprzęt.

Duży wybór kuchni gastronomicznych

Aby dania wydawane z kuchni były smaczne, zdrowe i estetycznie podane, potrzebujemy nie tylko dobrego kucharza, ale także wysokiej jakości produktów oraz wydajnego sprzętu. Wyposażenie powinniśmy więc zaplanować już na początku, gdyż może okazać się, że z powodu zakupu nieodpowiednich urządzeń nasza restauracja działa gorzej niż byśmy chcieli. Do wyboru jest jednak wiele rodzajów urządzeń, m.in. kuchnie gazowe gastronomiczne, elektryczne, ceramiczne czy też hybrydowe. Oto przykładowy produkt: revolution.pl/product/show/6987.html

Kuchnia gazowa gastronomiczna czy inna?

Przede wszystkim w restauracji musi znajdować się profesjonalna kuchnia gazowa, elektryczna lub indukcyjna. Wybór modeli jest ogromny – ma to swoje dobre strony, bo można niemal idealnie dopasować sprzęt do swoich preferencji i oczekiwań, ale zbyt wiele możliwości prowadzi też do tego, że trudniej jest nam się zdecydować.

Dla tych, którzy wciąż mają dylemat, poniżej krótko scharakteryzujemy wybrane rodzaje profesjonalnych kuchni – gazowych, elektrycznych i indukcyjnych. Najważniejszą różnicą między nimi jest inne źródło energii – gaz lub prąd.

Kuchnia gazowa gastronomiczna – ile palników wybrać?

Kuchnia gazowa gastronomiczna będzie odpowiednia w każdym lokalu gastronomicznym. Atuty takich modeli to m.in. niskie koszty eksploatacji oraz prosta pielęgnacja. Do wyboru mamy różne urządzenia, wyposażone też w inną liczbę palników – popularne modele to m.in. kuchnia gazowa gastronomiczna 6-palnikowa oraz standardowa 4-palnikowa. Jeśli wahasz się, którą wybrać, rozmiar restauracji będzie tu kluczowy – pamiętaj, że praca w niej musi być przede wszystkim komfortowa.

Najważniejsze, aby urządzenia te były naprawdę dobrej jakości, wydajne i wytrzymałe, gdyż restauracja musi obsłużyć nawet kilkuset gości dziennie. Poza tym profesjonalna kuchnia – gazowa czy też inna – musi być także ekonomiczna w eksploatacji.

Do niewielkiego zaplecza, np. stołówki, domu weselnego czy baru, gdzie przyrządzane są proste dania w niewielkiej ilości, wystarczające mogą okazać się nawet dwa palniki. W dużych i prężnie działających restauracjach efektywna i najbardziej praktyczna będzie jednak kuchnia gastronomiczna gazowa mająca co najmniej sześć palników.

A może indukcyjna lub elektryczna?

Swoich zwolenników mają też urządzenia elektryczne oraz indukcyjne. Są one równie popularne jak kuchnie gazowe gastronomiczne i także mają szereg zalet. Łatwe w obsłudze, energooszczędne, wydajne – to ich główne atuty. Poza tym nie w każdym lokalu jest opcja założenia instalacji gazowej – wtedy model elektryczny będzie dobrym rozwiązaniem. Kuchenka indukcyjna zapewnia też komfort pracy oraz bezpieczeństwo.

Co prawda tradycyjne kuchenki gazowe lub elektryczne to proste i znane od lat technologie, a indukcja jest rozwiązaniem nowoczesnym, warto wziąć ją pod uwagę. Ma m.in. tę zaletę, że działa błyskawicznie, a poza tym nagrzewa się jedynie część powierzchni – ta, na której stawiamy odpowiednie urządzenie. Szybka reakcja na zmianę temperatury gotowania to kolejny jej ogromny atut. Poza tym kuchnie indukcyjne są także bardzo bezpieczne, gdyż ryzyko oparzenia się podczas gotowania jest minimalne.

Warto określić swoje potrzeby i oczekiwania, zanim wybierzemy konkretną kuchnię – do każdego lokalu odpowiednie będzie inne urządzenie. Warto zwrócić uwagę na moc kuchenki i dobrać ją odpowiednio do naszych potrzeb.

Leave a Reply