Wiele mówi się dziś o żywności ekologicznej. Wydaje się, że jest to trend zdobywający coraz większą popularność, co powinno nas tylko i wyłącznie cieszyć. Nie ulega bowiem wątpliwości, że większość Polaków nie odżywia się dziś zdrowo. Nie mówiąc już o tym, że spożywamy nieodpowiednią ilość posiłków, to również jemy w pośpiechu, a co najważniejsze niezdrowo. Idąc drogą powiedzenia “Jesteś tym, co jesz”, nie sposób nie zwrócić uwagi na to, co trafia do naszego menu. Skoro wiele produktów spożywczych w zasadzie nie nadaje się do spożycia, zastąpić je można (i warto) żywnością ekologiczną. Jakie zalety niesie w sobie taka żywność?
Co dają nam ekologiczne produkty spożywcze?
Robiąc zakupy w sklepie, większość nie zwraca uwagi na ich skład. Warto natomiast przytoczyć, że wiele takich produktów pełnych jest emulatorów, ulepszaczy, konserwantów, barwników i innych związków szkodliwych dla naszego organizmu. Skoro tak, warto z takiej żywności zrezygnować. Zwracając uwagę na skład, jak i sposób produkcji, uwagę przywiązywać trzeba do oznaczeń na opakowaniach produktów spożywczych, szukając na nich takich terminów jak “bio”, “eko” lub “organic”. Dzięki temu w prosty i szybki sposób można rozpoznać artykuły pochodzące z upraw ekologicznych. Gospodarstwa oferujące żywność ekologiczną gwarantują bowiem, że powstaje ona bez stosowania środków chemicznych czy sztucznych nawozów. Zamiast tego wykorzystuje się obornik wykorzystywany przez zwierzęta czy kompost.
Powstać może wątpliwość, odnosząca się do takich oznaczeń i tego, czy rzeczywiście jest to żywność ekologiczna. Otóż tak. Wszystko dlatego, że umieszczenie na opakowaniu produktów zielonego listka jest możliwe tylko wtedy, kiedy podmiot ten otrzyma specjalny certyfikat, który wydawany jest przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Warto ponadto podkreślić, że gospodarstwo spełniające wszystkie narzucone mu wymogi, po uzyskaniu zgody na oznaczenie produktów jako ekologicznych, jest też cały czas kontrolowane.
Gdzie kupować żywność ekologiczną?
Cieszy również to, że żywność ekologiczna oferowana jest przez coraz więcej punktów. Nabywać można ją bezpośrednio od producentów, ale również eko-sklepów. Co istotne, żywność taką można dziś nabyć również za pośrednictwem sieci, czego doskonałym przykładem jest sklep internetowy bdsklep.pl. Jak doskonale wiemy, zakupy przez internet są dziś bardzo popularne, a wielu nie wyobraża sobie dziś nabywania ubrań, butów, jak i wielu innych produktów w sklepach stacjonarnych. Dziś to samo tyczyć się może żywności ekologicznej. Z pewnością nie oznacza to, że z odwiedzania sklepów spożywczych da się w całości zrezygnować, ale wiele produktów “eko” i “bio” dostarczyć może kurier.
Nie ulega więc wątpliwości, że warto stawiać na żywność ekologiczną. Po pierwsze, ze względu na zdrowie, po drugie – z punktu widzenia ochrony polskich producentów, którzy muszą stawiać czoła nierównej walce z zachodnimi koncernami. Ich produkty z jakością i zdrowiem wspólnego mają niewiele.
w dzisiejszym schemizowanym świecie musimy zwracać uwage na to co jemy .
Wiadomo że nawozy sztuczne stosowane w nadmiarze są szkodliwe.Przeprowadzone badania potwierdziły, że niektóre związki obecne w żywności, w organizmie są przekształcane w substancje toksyczne oraz mogą wykazywać właściwości rakotwórcze.