Kuchnie indukcyjne – wady i zalety

W nowoczesnej i odpowiednio wyposażonej kuchni nie może zabraknąć odpowiedniego sprzętu. Musisz zadbać o dobór urządzeń, aby zapewniały komfort pracy i wpisywała się we współczesne trendy. Jednym z najważniejszych wyborów jest płyta kuchenna – elektryczna, gazowa lub indukcyjna. Sprawdziliśmy, jakie wady i zalety ma ta ostatnia – poniżej szczegóły.

Sprzęt gastronomiczny – kuchnie indukcyjne to podstawa

Jeśli kompletujesz sprzęt do restauracji lub innego lokalu, kuchnie indukcyjne będą jednym z najważniejszych elementów wyposażenia. Zdobywają coraz większe uznanie i popularność, bo prezentują się wyjątkowo estetycznie, a poza tym są energooszczędne.

Jak działają kuchnie indukcyjne?

Pod szklaną płytą znajdują się tzw. cewki indukcyjne, które wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne. To z kolei prowadzi do produkcji ciepła w naczyniu na płycie i rozpoczyna się proces gotowania. Od nagrzanego naczynia ciepło pobiera płyta – jedynie w miejscu bezpośredniego kontaktu.

Zalety

Energia elektryczna w trakcie gotowania na płycie indukcyjnej jest wykorzystywana w 100 procentach – proces gotowania nie trwa jednak długo, jest zredukowany o około 30 procent. Tuż po zdjęciu garnka czy patelni – grzanie się od razu wyłącza. Dopływ prądu odcinany jest w chwili zestawienia garnka, a to oznacza mniejsze zapotrzebowanie na energię elektryczną.

Dzięki temu kuchnie indukcyjne zapewniają zauważalną oszczędność energii w stosunku do innych płyt grzewczych. Pola obok garnka nie nagrzewają się, nie ma zatem ryzyka poparzenia się, a w razie wykipienia potrawy – przypalenia i przywarcia do płyty.

Nie ma też obaw w razie uruchomienia urządzenia przez przypadek – np. przez dziecko lub po prostu przez zamęt w kuchni. Jeśli nie będzie na nim stało naczynie, płyta nie włączy się. Kuchnie indukcyjne są też łatwe w pielęgnacji – w przeciwieństwie do np. gazowych. Kuchnie indukcyjne to obecnie najsprawniejsze energetycznie urządzenie służące do gotowania.

Minusy

Płyta indukcyjna jest najbardziej nowoczesnym rozwiązaniem, co jednak nie oznacza, że jest ona pozbawiona wad. Inwestycja ta pociąga za sobą kolejne wydatki – jak zakup specjalnych garnków do tego rodzaju kuchenki. Są one produkowane ze stali ferromagnetycznej, do którego przywiera magnes. Jeśli jednak kompletujesz sprzęt gastronomiczny wysokiej jakości, nie warto oszczędzać, tym bardziej, że niskie koszty eksploatacji sprawią, że zakup szybko się zwróci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *