Znajomość zasad savoir vivre jest współcześnie niedoceniania. Pokolenia naszych dziadków od dziecka wychowywani byli zgodnie z kindersztubą, co skutkowało nienagannymi manierami w każdej sytuacji. Obecnie ludzie nie chcą lub nie wiedzą w jaki sposób stosować te zasady w praktyce.
Zasady savior vivre znajdują zastosowanie we wszystkich życiowych sytuacjach – najczęściej w relacjach międzyludzkich np. regulują kto komu podaje rękę, kto pierwszy się kłania, w jaki sposób rozmawiać i zwracać się od innych osób. Bardziej znaczące jest jednak zachowanie dobrych manier w czasie nakrywania stołu do przyjęcia. Nie zawsze wiemy w jaki sposób ułożyć naczynia i sztućce, aby nie wyjść na kompletnego ignoranta. Warto nadmienić, że samo ułożenie dodatków na stole nie wystarczy, aby mówić o przestrzeganiu zasad savoir vivre. Ważny jest też sposób ubioru, jak również zachowanie gospodarza i zaproszonych na uroczystość osób.
Ułożenie naczyń i sztućców na stole
Przed ułożeniem naczyń na stole musimy zadbać o jego nienaganne przystrojenie. Konieczne jest użycie uprasowanego obrusu oraz serwetek. Powinny być one dobrane pod względem kolorystycznym, jak również ze względu na rodzaj przyjęcia. Bardziej elegancje okazje będą wymagały zastosowania białego obrusu i dodatków, w przypadku mniej oficjalnych spotkać można użyć mniej uroczystych odcieni. Ważnym elementem przy doborze obrusu jest jego wymiar – powinien on wystawać z każdej strony co najmniej 20 centymetrów.
Zwróćmy uwagę, czy używany przez nas obrus nie posiada niespranych plam np. po tłuszczu lub niedoprasowanych miejsc. W centralnym miejscu przed gościem powinny znajdować się talerze. Ułożone są one jeden na drugim, w kolejności w jakiej wydawane będą posiłki. Na samej górze znajduje się bulionówka, niżej jest mniejszy talerzyk do przystawki, a na spodzie większy do dania głównego. Po prawej stronie talerza powinny znajdować się kolejno: nóż do dania głównego, nóż do ryb, nóż do zakąski, łyżeczka do ciepłych napojów, duża łyżka do zupy i widelec do ryb. Po lewej stronie powinny się znaleźć natomiast: widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec zakąsek. Łyżki i widelce należy ułożyć w taki sposób, aby ułożone były grzbietem do stołu, a noże tak, aby ostrze było skierowane w stronę talerza.
Organizujesz przyjęcie, szukasz prezentu? Sprawdź zestawy sztućców w namoimstole.pl.
Dalej od talerza powinny znajdować się kieliszki do wina. W zależności od rodzaju przyjęcia może być ich różna ilość. Przyjmuje się, że powinny znajdować się one w następującej kolejności (od lewej): kieliszek do wody, kieliszek do szampana, kieliszek do czerwonego wina, kieliszek do białego wina, kieliszek do sherry (lub porto). Po lewej stronie talerza do dań powinien znajdować się mniejszy talerzyk wraz z nożem do pasła. Po jego prawej stronie jest miejsce na filiżankę do kawy, a następnie mniejsza filiżanka do kawy. Po lewej stronie jest miejsce na umieszczenie płóciennej serwetki. Wato zadbać również o talerzyk na odpadki jeżeli w menu są potrawy, które ze względu na sposób podania mogą pozostawiać niepożądane resztki