Zastosowanie półki drucianej w gastronomii

SHELMO Sp. z o.o. – producent półek drucianych, elementów z drutu. Posiadamy własny, nowoczesny park maszynowy co pozwala nam na szybką realizację każdego zlecenia. Cały proces produkcji realizujemy w naszych halach: od prostowania i gięcia drutów przez zgrzewanie, aż do malowania proszkowego lub fluidyzacyjnego.

Półka druciana z przegrodą

Często na magazynach, pomieszczeniach gospodarczych w branży gastronomicznej stosuje się regały druciane. Potrzeba miejsca do przechowywania jest na tyle duża, że zazwyczaj każdy architekt projektując pomieszczenie gastronomiczne dąży do jak największej funkcjonalności i wykorzystania całej dostępnej powierzchni.

Półki druciane możemy przedzielić przegrodami, jeśli chcemy stworzyć odrębne miejsce i segregować produkty. Przegrody sprawdzą się również w podzieleniu miejsca dla przechowywanych warzyw i owoców. Doskonale widać wtedy ilość każdego produktu.

Plastyfikowana półka druciana 

W gastronomii gdzie używamy dużo ciężkich naczyń nierzewnych lub szklanych bardzo dobrze odnajdują się półki po procesie plastyfikacji. Dzięki technologii malowania fluidyzacyjnego grubości powłok zawierają się w przedziale od 0,25 mm -1 mm, co odpowiada za wysoką elastycznością powłoki i dzięki temu powstaje trwałość oraz ochrona przed zarysowaniami. Kolory półek plastyfikowanych możemy dobrać w zależności od urządzenia gastronomicznego. Zazwyczaj widzimy półki białe i szare, jednak stosuję się też inne kolory powłok.

Półki druciane plastyfikowane są trwałe, a powłoka z plastyfikatu chroni materiał przed czynnikami zewnętrznymi oraz jest bardzo odporna na zarysowania mechaniczne.

Półka druciana z ogranicznikiem/barierką

Zazwyczaj półka stalowa plastyfikowana może być wyposażona w ograniczniki i barierki. Elementy te wspomagają funkcjonalność półki, w zależności od tego, w jakim urządzeniu gastronomicznym będziemy montować półki. Często w komorach chłodniczych stosuje się gotowe systemy regałowe z drutu, a tam półki zakończone barierką. Główną zaletą jest nie zsuwanie się produktów z półek i większe bezpieczeństwo, jeśli chodzi o przechowywanie wyrobów. Zwiększa to funkcjonalność całego regału i pomaga w utrzymaniu porządku.

Informacje o półkach drucianych

Więcej na temat zastosowania półek drucianych w gastronomii i nie tylko możesz przeczytać tutaj – Półki druciane.

Artykuł powstał we współpracy z doradcami technicznymi z Shelmo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *