Gusta kulinarne są bardzo różne, jednak jedną z popularniejszych kuchni dla obcokrajowców jest to co oferują włoskie smaki, produkty i dodatki. Oczywiście pizza zajmuje tu jedno z pierwszych miejsc, ale zaraz obok niej pojawia się cichy bohater wielu dań, które Polak lubi przygotowywać w domowym zaciszu. Nie chcemy jednak, aby ten prosty acz różnorodny składnik kojarzył się tylko i wyłącznie z obiadem, na który podaje się spaghetti, dlatego warto zapoznać się z kilkoma prostymi i smacznymi alternatywami.
Takie urozmaicenie, gdy rodzina uwielbia dania makaronowe, może sprawić wiele satysfakcji zarówno podczas jedzenia, jak i samemu kucharzowi, który widząc zadowolenie innych, sam czuje się doceniony. Zacznijmy może od czegoś prostego.
Zapiekanka makaronowa
Proste pomysły są najlepsze, a takie, które nie wymagają zbyt wiele finezji i robi się je w miarę szybko są wręcz na wagę złota we współczesnej, rodzinnej kuchni. Nie znaczy to oczywiście, że taka kuchnia może być niezdrowa, gdyż wszystko zależy przecież od tego, jakich składników użyjemy. Mając dzieci warto zadbać o ich rozwój oraz dostarczyć im wielu składników w formie, która zachęci do przyswojenia minerałów i witamin. Samemu również powinniśmy zadbać o zbilansowaną dietę, dlatego zapiekanka makaronowa (niezależnie od wersji) stanowi tak atrakcyjną opcję kulinarną. Wystarczy więc zaopatrzyć się w dowolny makaron (rurki, kokardki, świderki, kolanka), dodać do tego różyczki brokułów, pokrojoną cebulę, paprykę, mięso mielone lub pokrojone w paseczki plasterki boczku, szynki lub ryby oraz oczywiście sos (dowolny) zrobiony na bazie jogurtu naturalnego, przypraw i ziół. Wszystko łączymy ze sobą, wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.
Lasagne
Sos do lasagne wcale nie jest trudno przygotować. Zarówno jeśli chodzi o pomidorowy, jak i beszamel, wymaga to poświęcenia zaledwie kilkunastu minut. W połączeniu z mięsem mielonym i cebulką pokrojoną w cienkie paseczki i lekko podsmażoną z solą i ostrą papryką, wszystko to zamienia się w pyszny sos, który może być w pełni naturalnym składnikiem. Teraz wystarczy jedynie ułożyć go na przemian z płatami makaronu – w wielu sklepach można kupić ich wersje niewymagającą wcześniejszego gotowania – zaczynając od sosu, ostatnią warstwę zalać beszamelem, przysypać parmezanem i zapiec w piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia można posypać wierzch ulubiona mieszanką ziół, by uzyskać miły dla nosa aromat, a po skończeniu wystawić z pieca na 10 minut, by całość odrobinę się zawiązała i pooddychała.
Makaron na słodko
Wbrew pozorom opcja ta przedstawia najwyższy poziom trudności spośród wszystkich przedstawionych tu propozycji. Co prawda połączenie smaku makaronu z dowolnym dodatkiem nie jest takie trudne, ale zazwyczaj jemy ten składnik w wersji na słono, pikantno, a nawet słodko-kwaśno, ale o wersji typowo deserowej zapominamy. Bardzo łatwo jest się tu pomylić i sprawić, że całość wyjdzie zbyt słodka lub za mało, a wtedy ogólne wrażenie przeradza się we wspomnienie mdłego smaku. Wystarczy jednak przełamać słodycz odrobiną goryczy lub słonego smaku, by każdy kęs był przygodą. Można to zrobić np. przy pomocy soli w kryształkach, ale można też zrobić mus z serka waniliowego z truskawką i odrobiną bazylii, estragonu, kolendry lub goździków. Ugotowany makaron formujemy w gniazdko (koniecznie nitki) i polewamy lekko ciepłym sosem-musem. Drugim wariantem jest zapieczenie całości w piekarniku.
Za cenne wskazówki dziękujemy portalowi Produkty-Spożywcze.pl .
Po przeczytaniu artykułu mam straszną ochotę na lasagne… teraz już za późno, ale chyba wiem co zrobię jutro na obiad
Makaron to jeden z bardziej kreatywnych produktów. Zaczynając od wielu opcji makaronu z sosem a na zapiekankach makaronowych kończąc. Makaron na słodko z owocami i śmietaną może też zastąpić deser.